Ini adalah salah satu resepi yang Cik Ngah dapat dari mak angkat semasa trip Railways Tourism ke Ipoh 2 minggu lepas.Lauk ini di hidangkan malam terakhir,ketika makan malam ramai-ramai di balairaya bersama orang kampung,yang mana di masak bergotong-royong.Ikan talapia fresh dari hasil sangkar orang kampung sendiri.Memang sedap dan menyelerakan bila di kawankan dengan ikan pekasam dan ulaman.jom tengok resepinya.
Bahan:
Ikan talapia merah
Taucu
Daun kesum
Serai
Kunyit
Bawang merah
Garam
Cara:
Bawang merah di tumbuk halus
ketk serai
masukkan semua bahan
biar didih dan masukkan ikan serta perasa kan
Sumber: Mak cik Zaleha,mak angkat di homestay Kg Beng.
Bisik-bisik:
Cubalah,mana tahu kena dengan selera korang,simple je.
2 Comments
mak pernah makan ikan ni sekali,sudahnya seharian kepala mak pening...
ReplyDeleteAssalamualaikum... ermm.. nampak sedap...
ReplyDelete