29 September 2016

Kemeriahan Bengkel Seni di Karnival Expo Kemahiran Kebangsaan (KEKK) 2016

Ingat tak entry Cik Sue hari tu pasal bengkel seni dengan Kak Ani,ala yang ni meh klik SINI, Haaaaa pi baca dulu,tu masa perlancarannya,Jadi Sabtu lepas sempat Cik Sue berkunjung ke Karnival Expo Kemahiran Kebangsaan yang diadakan di Maeps ,Serdang dan berakhir pada 26 September 2016 lalu dengan meriahnya.

Cik Sue sempat datang pagi Sabtu tu,kebetulan bengkel zapin sedang berjalan,meriah dengan kelab-kelab dan sekolah-sekolah sekitar sini yang menghantar wakil mereka untuk belajar zapin dari tenaga pengajar professional yang di datangkan oleh Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd.



Walau matahari mula menyinar dan memanaskan depan pentas,ramai adik-adik yang masih setia mengikut arahan cikgu kat depan.Bengkel di terajui oleh En Majid dan Wak Lumin sebagai orang lama dalam seni zapin ni,memang berbaloi la mereka berpanas berpeluh kan.


Tengok diorang belajar memang best sebab di ajar dari asas zapin,rindu lak Cik Sue masa sekolah dulu-dulu,aktif la jugak tapi tak lama heheeh,abah bising tak fokus SPM heheheh.Bagus bengkel ni di ajar dari awal dan kalau yang tak pernah berzapin pun mesti boleh buat,selamat Cik Sue tengah memboyot kalau tak dah join dah hahahaha.Sporting pula tu peserta pun meriah jadinya ,Cik Sue tengok lebih dari 150 orang yang sertai bengkel terbuka ni.Tahniah NIPVSB atas usaha memartabatkan seni budaya kita.


Selang waktu rehat pula ,ada kuiz tentang zapin tuk semua di pentas utama yang di kelolakan oleh Fee Haiqal.Lepas tu lagi seronok tengok bila sampai part mereka berzapin ramai-ramai,dengan cikgu-cikgu sekolah yang bawa adik-adik pun join zapin sekali.






Bagi Cik Sue usaha Kak Ani ni memang harus di teruskan dan berjaya kali ini di KEKK 2016.Bukan semua orang pandai menari dan berbakat dalam aktiviti seni kan? Semua ini kena gilap dan berlatih dari kecil lagi kalau nak kekalkan warisan budaya kita.Tahu tak dengan bakat menari ni pun kita boleh dapatkan pekerjaan dalam sektor perlancongan dan seni,kemahiran juga kan yang boleh menjana pendapatan.Jadi kalau ada yang berminat bolehlah sertai lagi bengkel-bengkel begini,tak rugi pun.Malah sebagai nilai tambah dalam bidang pekerjaan.




Hari terkahir penutup pada Isnin lepas ,Cik Sue tak sempat meyertai tapi kawan-kawan ada yang pergi dan memang meriah dengan persembahan pelbagai tarian dari artis-artis jemputan serta penari-penari professional.Malah di sajikan persembahan tarian tradisional bertemakan ASEAN bawah kelolaan Kak Ani sendiri.Ada juga demonstarasi seni bela diri dan persembahan wakil mereka,tapi Cik Sue tak sempat mengikuti,memang menarik dan meriah.

penggerak utama bengkel seni ini : Kak Ani dan suami.
Jom tengok video yang Cik Sue rakam masa bengkel seni tu.Rasa nak joget sekali pulak hehehehe.

Video zapin :


Bagi koramg yang berminat dengan aktiviti begini bolehlah mendapatkan maklumat lanjut dari pihak NIPVSB ,boleh juga tengok perkembangan mereka dan aktiviti terkini di instagram mereka ye,mana tahu kan kalau ada lagi bengkel dan kelas atau aktiviti begini nak masuk bolehlah hubungi mereka.