Ikan Patin Gulai Tempoyak...Khas tuk Che Semah...

Assalamualaikum...
erkkkk...Alhamdulillahhhh...kenyang dah lunch,heeee...ari ni cancel diet hokeyyy...lauk memang menggugat selera (heeee....x bleh blah,puji diri sendiri).......
ni entry nak menunjuk ngan Che Semah sebenarnya...ha...ha..ha...tu la,che semah,meh balik pahang meh...i masakkan untuk you okey...heeeee....ok2,jom kita kongsi resepinya ye....


Ikan Patin Masak Gulai Tempoyak



Bahan:
Ikan patin di bersihkan
2 senduk tempoyak
10 biji cili api (nak pedas letak la banyak)
1 inci kunyit hidup
2 batang serai-di ketuk (kalau belah lipis x letak serai pun)
daun kesum
(bleh jugak tambah letak mentimun atau terung jari ye)

Cara:
tumbuk kunyit hidup dengan cili api sampai lumat
gaulkan dengan tempoyak
masukkan ikan dalam periuk
gaulkan ikan dengan pes tempoyak tadi hingga rata
masukkan air sampai tenggelam ikan
masak atas api sederhana
bila mendidih masukkan serai dan daun kesum
perasakan dengan garam
(nenek saya pesan jangan letak gula,nanti rasanya berlawan 
dengan rasa tempoyak,jadi tak sedap)

bisik-bisik:
lunch tadi-
patin masak tempoyak
sayur lemak labu
sambal ikan bilis
ulam pegaga
aduiiiiii...bertambah makan nasi
cam ne la berat tak naik cam ni
-macam nak makan lagi la plak...ishhhhh
jangan marah aaaa che semah...heeee...





Post a Comment

0 Comments